Termometr do żywności to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, poniżej przeczytasz jakie są typy termometrów do żywności, uporządkowanych według typu wyświetlacza, technologii pomiaru, rodzaju żywności i metody gotowania.

Typy termometrów do żywności: typ wyświetlacza

Cyfrowe termometry do żywności

Wyświetlają odczyt temperatury na małym, cyfrowym ekranie. Chociaż można je nazwać natychmiastowym odczytem, ​​uzyskanie dokładnego odczytu w przypadku niektórych może zająć 20–30 sekund. Większość termometrów cyfrowych nie jest odpornych na piekarnik i należy je wkładać do potrawy po ugotowaniu. Niektóre pozwalają na trzymanie sondy włożonej do potrawy podczas pieczenia w piekarniku. Łączą się z czytnikiem na zewnątrz piekarnika za pomocą długich przewodów lub w nowszych wersjach za pomocą bluetooth z telefonem.

Analogowe termometry do żywności

Nie są tak łatwe do odczytania jak termometry cyfrowe. Termometry tarczowe (analogowe) do żywności są przymocowane do długiej metalowej sondy. Wyświetlają wewnętrzną temperaturę żywności na tarczy za pomocą ruchomej wskazówki. Termometry tarczowe są często odporne na piekarnik, co oznacza, że ​​można je pozostawić w potrawie podczas gotowania. Jest to szczególnie przydatne długiego pieczenia. Termometry tarczowe do żywności wyświetlają szeroki zakres temperatur, co czyni je idealnymi do miejsc o ekstremalnych temperaturach, takich jak zamrażarka lub grill.

Klasyczny termometr analogowy z ruchomą wskazówką to jeden z najprostszych typów termometrów do żywności
Photo by Manki Kim on Unsplash

Typy termometrów do żywności: technologia pomiarowa

Sonda

Termometry spożywcze z sondą mają długą, zaostrzoną sondę, która za pomocą końcówki odczytuje temperaturę otoczenia. Wyświetlacz można przymocować bezpośrednio do podstawy sondy igłowej lub przymocować za pomocą długiego kabla. Ta druga możliwość pozwala na pozostawienie sondy wewnątrz mięsa w piekarniku.

Podczerwień

Te nowatorskie termometry do żywności wyglądają jak pistolety radarowe i mierzą temperaturę żywności lub oleju bez konieczności kontaktu z nimi. Termometry spożywcze na podczerwień są wyposażone we wskaźnik laserowy, który sam nie odczytuje temperatury, ale pokazuje, gdzie wskazujesz termometr. Termometry do żywności na podczerwień służą wyłącznie do pomiaru temperatury powierzchni. Nie odczytują temperatury wewnętrznej, dlatego nie należy ich używać do sprawdzania wypieczenia mięsa lub drobiu. Nie są również optymalne do użytku ze szczególnie wypolerowanymi garnkami i patelniami, ponieważ polerowane naczynia kuchenne mogą odbijać promieniowanie otaczające kuchnię, zamiast emitować własne wystarczające promieniowanie podczerwone.

Typy termometrów do żywności: rodzaj żywności

Termometry do mięsa

Specjalnie zaprojektowane do pomiaru temperatury mięsa, termometry do mięsa zwykle odczytują od 60° do 120°C. Korzystając z termometru do mięsa, należy włożyć sondę do środka najgrubszej części mięsa, aby uzyskać jak najdokładniejszy odczyt jego temperatury wewnętrznej. Ponieważ może to być trudne w przypadku cienkich produktów spożywczych. Niektóre termometry z natychmiastowym odczytem mają mniejszą sondę, która lepiej nadaje się do cieńszych kawałków mięsa.

Termometrów z sondą można używać nie tylko do mięsa, ale także do sprawdzania temperatury innych potraw. Na zdjęciu temperowanie czekolady.
Zdjęcie autorstwa Anna Tarazevich z Pexels

Termometry do głębokiego tłuszczu

Wiele termometrów z natychmiastowym odczytem nie ma wystarczająco dużych zakresów dla wysokich temperatur oleju do smażenia lub gotowania cukru. Termometry do słodyczy i do smażenia, często używane są zamiennie. Mają zakres od 60° do 250°C. Niektóre termometry do smażenia mogą osiągać nawet 315°C. Wiele z tych termometrów do żywności jest zbudowanych tak, aby opierać się na krawędzi garnka (lub być na nim zawieszonym). Taki termometr nadaje się chociażby do pilnowania temperatury we frytkownicy lub podczas smażenia frytek.

Typy termometrów do żywności: typ gotowania

Grill

Termometry do żywności do grillowania dzielą się na dwie kategorie: termometry do żywności przeznaczone specjalnie do przebywania w grillu w celu pomiaru jego temperatury oraz termometry do żywności, które wyjątkowo dobrze mierzą wewnętrzną temperaturę grillowanego mięsa. Ta ostatnia z tych dwóch kategorii może przypominać dowolny z opisanych powyżej termometrów, podczas gdy termometry powierzchniowe do grilla są zwykle małymi termometrami tarczowymi, które są osadzane lub przyczepiane do wnętrza grilla w celu monitorowania jego temperatury.

Piekarnik

Termometry do piekarników należą do tych samych dwóch kategorii, co termometry do grilla, ale kupując termometry do piekarników, najprawdopodobniej znajdziesz termometry, które mają pozostać w piekarniku w celu monitorowania jego temperatury. Termometr do piekarnika jest niezbędny, jeśli piekarnik nie wyświetla własnej temperatury wewnętrznej lub jeśli jesteś zapalonym piekarzem. Nawet najnowocześniejsze piekarniki mogą być nieco niedokładne podczas wyświetlania temperatury, więc aby mieć pewność, że piecze się w dokładnie odpowiedniej temperaturze, zalecamy użycie termometru do piekarnika.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here