Ziemniak, który przywędrował do nas z dalekiego Ameryki Południowej, zadomowił się w naszej kulturze bardzo mocno. Dziś wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez nich. Również z nimi związane jest tajemnicze stwierdzenie każdej mamy: mięsko zjedz, a ziemniaczki zostaw. Dziś dowiesz się, że ziemniak ziemniakowi nierówny. Możliwe, że frytki były koszmarne, nie dlatego, że nie umiesz gotować dlatego, że wybrałaś złą odmianę ziemniaków. Rozróżnia się je bowiem ze względny na różne typy kulinarne ziemniaków.
Typy kulinarne ziemniaków
Ziemniaki ze względu na typ kulinarny dzieli się na: A, B i C oraz typy pośrednie AB i BC. Jest to określenie najwłaściwszego przeznaczenia danej odmiany ziemniaków ze względu na jej predyspozycje. Typy kulinarne ziemniaków wyznacza się poprzez ustalenie zawartości suchej masy oraz skrobi. Co to oznacza? Każdy typ kulinarny posiada inną zawartość skrobi, wody oraz suchej masy (czyli tego, co zostanie nam po dociśnięciu wody z ziemniaka). W ten sposób uzyskujemy rozróżnienie na ziemniaki, które zawierają sporo wody – są twarde i ładnie się kroją oraz na ziemniaki, które mają dużo skrobi – po ugotowaniu rozpadną się na papkę. Kupując ziemniaki w markecie, zapakowane w opakowanie zbiorcze typ kulinarny możesz znaleźć na opakowaniu, jest on oznaczony, albo kodem A, B, C, albo kolorem:
- A -zielonym,
- B – pomarańczowym,
- C – brązowym.

Typy kulinarne ziemniaków, typ A – idealny na sałatki
Typ kulinarny A ziemniaka, jako produktu roślinnego, charakteryzuje się tym, że się nie rozgotowuje. Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwarty, dzięki czemu bardzo łatwo się go kroi i po pokrojeniu się nie rozpada. Dzięki temu ziemniaki w sałatce zostaną w jednolitych kawałkach, a sałatka zyska zwartą konsystencję. Oprócz sałatek typ A świetnie nadaje się jako ziemniak do gotowania. Jako ziemniak do zapiekanek, a także do podsmażenia w kawałkach po ugotowaniu. Szukając typu kulinarnego A, zwróć uwagę na takie odmiany ziemniaków jak: Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Zenia.
Typy kulinarne ziemniaków, typ B – ogólnoużytkowy
Typ kulinarny B wraz z pośrednimi typami kulinarnymi AB i BC uznaje się za typy ogólnoużytkowe. Są to najbardziej uniwersalne ziemniaki w kuchni, po ugotowaniu są zwarte, ale po naciśnięciu widelcem łatwo się rozgniatają. Te typy najczęściej są wybierane jako klasyczne ziemniaki podawane do obiadu. Ładnie się prezentują przy podaniu oraz rozpadają się podczas jedzenia. Świetnie nadają się także do przygotowania babki ziemniaczanej, zup, klusek śląskich czy kopytek. Szukając typu kulinarnego B, wypatruj odmian takich jak: Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba.

Typy kulinarne ziemniaków, typ C – sekret udanych frytek
Ziemniaki w typie kulinarnym C, charakteryzują się tym, że są po ugotowaniu suche i samoistnie się rozpadają. Odpowiada za to wysoka ilość skrobi oraz masy suchej ziemniaka. Skrobia, jako cukier powoduje natomiast, że podczas smażenia ziemniaków w typie kulinarnym C, powstaje na ich powierzchni chrupiąca warstwa. Pod tą warstwą znajduje się idealnie maślane, rozpadające się wnętrze. Brzmi znajomo? Właśnie tak smakują mrożone frytki. Od teraz możesz zrobić je samemu, wybierając odpowiednią odmianę ziemniaka, taką jak: Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie, VR 808. Poza frytkami typ kulinarny C, nadaje się również na chrupiące placki ziemniaczane czy idealnie gładkie puree.
[…] miały idealną strukturę, potrzebne są odpowiednie ziemniaki. Należy przede wszystkim wybrać typ kulinarny ziemniaka C, oznaczony brązowym kolorem na opakowaniu. Ziemniaki typu C posiadają najwięcej skrobi i masy […]
[…] narzędzie niezwykle przydatne i wszechstronne. Jak bardzo? Znam osoby, które używają siekier do obierania ziemniaków w czasie wyprawy bushcraftowej do lasu. Czym jednak charakteryzują się poszczególne rodzaje […]
[…] do jego zrobienia będzie wybór odpowiednich ziemniaków. Te dzielą się bowiem na różne typy kulinarne. Do przygotowania purée najlepsze będą ziemniaki typu BC lub C. Mają one dużo skrobi, dlatego […]
[…] – najlepiej w typie kulinarnym B lub C, dzięki temu babka będzie miała odpowiednią konsystencję i chrupiącą […]
[…] przy starych odmianach ziemniaków takich jak: Owacja, Legenda czy Jurata. Są to ziemniaki z typu kulinarnego C. Charakteryzuje się on dużą ilością suchej masy, dzięki czemu placki nie będą opite wodą. […]
[…] wegańską podobną do diety 80/10/10, ale koncentrującą się na gotowanej skrobi pochodzącej z ziemniaków, ryżu i kukurydzy, zamiast na […]