Jedząc w restauracjach szybkiej obsługi lub burgerowniach zachwycamy się idealnymi frytkami. Chrupiące i złociste z wierzchu oraz miękkie i maślane wewnątrz. Gdzie tkwi ich sekret? W odpowiednim przygotowaniu. Dziś pokażę Ci jak zrobić idealnie chrupiące frytki, które zachwycą każdego!

Krok pierwszy do idealnie chrupiących frytek

Pierwszy krok zaczyna się już przy zakupie ziemniaków. Aby frytki miały idealną strukturę, potrzebne są odpowiednie ziemniaki. Należy przede wszystkim wybrać typ kulinarny ziemniaka C, oznaczony brązowym kolorem na opakowaniu. Ziemniaki typu C posiadają najwięcej skrobi i masy suchej w sobie, dzięki temu nie będą się rozpadać, a skrobia stworzy idealną chrupiącą skórkę. Po nabyciu odpowiednich ziemniaków pora na przystąpienie do wcale nie łatwego przepisu!

Jak wybrać ziemniaki na idealne frytki? Na zdjęciu umyte ziemniaki na ścierce. W tle przygotowany garnek do ich ugotowania.
Obraz congerdesign z Pixabay

Idealnie chrupiące frytki – krok po kroku

Aby przygotować idealnie chrupiące frytki potrzebujemy kilu ważnych składników, są nimi:

  • ziemniaki typu C,
  • olej rzepakowy lub łój wołowy,
  • głęboka patelnia lub garnek,
  • sól.

Niektórzy zamiast oleju rzepakowego polecają olej z orzeszków arachidowych, jest to jednak składnik dość drogi i nie każdemu będzie odpowiadał orzechowy posmak na frytkach. Osoby preferujące dietę wegetariańską i wegańską powinny zrezygnować też z używania frytury i łoju wołowego, który nadaje frytkom belgijskim charakterystyczny posmak. Wiele osób upiera się, że frytki należy robić jedynie we frytkownicy, czy to prawda? Nie koniecznie. Jednak dzięki frytkownicy mamy pełną kontrolę nad temperaturą tłuszczu. W ten sposób mamy możliwość perfekcyjnego przygotowania frytek. Jednak wprawny kucharz poradzi sobie z garnkiem i termometrem kuchennym do 250° Celsjusza.

Jak pokroić idealne frytki?

Sposób pokrojenia frytek zależy od naszych preferencji. Wybierając klasyczne frytki, należy po obraniu ziemniaki pokroić wzdłuż na grube (ok. 8 mm) plastry, a następnie pokroić je w kwadratowe słupki. Jeśli marzą nam się frytki belgijskie, powinniśmy ziemniaki najpierw dokładnie wyszorować, a później pokroić w ósemki wraz ze skórką. Natomiast frytki stekowe, spotykane głównie w burgerowniach, to obrane ziemniaki pokrojone w ósemki.

Blanszowanie frytek

Aby frytki były idealnie przepieczone w środku, należy je wpierw zblanszować. Są na to dwa niezależne sposoby. W pierwszym można pokrojone ziemniaki zalać wrzątkiem i zostawić na 5 – 10 minut. Do wrzątku niektórzy dodają cukru lub miodu, aby frytki miały „skórkę”. Jednak jest to całkowicie zbędne. Drugim sposobem na blanszowanie frytek jest wrzucenie ich do gorącego oleju (w temperaturze ok 120° Celsjusza) na 3 – 4 minuty. Frytki niezależnie od metody na koniec osuszamy na ręczniku papierowym i przechodzimy do kolejnego kroku.

Mrożenie – droga do idealnie chrupiących frytek

Może Ci się ten krok wydawać co najmniej dziwny a wręcz zbędny, jednak przemrożenie zblanszowanych frytek czyni cuda. W ten sposób wytrąci się nadmiar skrobi, który spowoduje, że frytki będą idealnie chrupiące. Dlatego też osuszone frytki rozłóż na tacce i wrzuć do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie przejdź do ostatecznego kroku – smażenia.

Jak usmażyć idealnie chrupiące frytki? Na zdjęciu porcja frytek w koszyku frytkownicy podczas smażenia.
Photo by Wine Dharma on Unsplash

Jak usmażyć idealnie chrupiące frytki?

Zastanawiasz się, jak powinno się smażyć frytki, żeby były idealnie chrupiące? Zdradzimy Ci teraz ten sekret! W głębokiej patelni, garnku z grubym dnem lub frytkownicy należy rozgrzać olej, lub łój wołowy do temperatury 160° Celsjusza. Następnie wrzucamy do niego małymi porcjami zamrożone frytki. Chodzi o to, aby frytki mogły spokojnie pływać w tłuszczy, nie zlepiając się. W innym wypadku, zamiast usmażyć się zaczną się gotować. Zbyt duża porcja frytek znacząco też obniży temperaturę oleju. W taki sposób frytki nie zaczną nam się w ogóle smażyć. Frytki w oleju powinny spędzić około 5 – 6 minut. Dzięki temu upieką się idealnie w środku. Po tym czasie wyjmujemy je na papier i odsączamy, nawet jeśli nie są złociste! Do tego jeszcze dojdziemy. Gotową porcję frytek odstawiamy i podgrzewamy tłuszcz do 180° Celsjusza. Wtedy ponownie wrzucamy naszą porcję frytek do niego i zapiekamy frytki przez 3 – 4 minuty do uzyskania idealnie złotego koloru. Na sam koniec posypujemy je solą i gotowe!

Przepis na idealnie chrupiące frytki

Przepis na idealnie chrupiące frytki nie jest może najprostszym przepisem, który znasz, ale niezależnie czy zrobisz w ten sposób frytki belgijskie, stekowe czy klasyczne wyjdą idealnie! Dzięki nim zachwycisz swoich domowników i gości, również tych na diecie wegańskiej!

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here