Szukając idealnego rozwiązania do swojej kuchni często zastanawiamy się: zwykła frytkownica czy frytkownica beztłuszczowa? Jakie są pomiędzy nimi podobieństwa i różnice? Którą warto wybrać? Oto odpowiedź na to pytanie.

Jak działają frytkownice klasyczne?

Frytkownice mogą służyć do przygotowywania różnych potraw. Można w nich robić małe rzeczy, takie jak chrupiące frytki lub chipsy ziemniaczane, lub większe potrawy, takich jak skrzydełka z kurczaka. Działają poprzez szybkie gotowanie potraw w gorącym oleju. Jedzenie umieszcza się w koszu, a następnie opuszczane i całkowicie zanurzane w kąpieli z gorącym olejem. Gorący olej bardzo dobrze przewodzi ciepło, a ponieważ potrawa jest zanurzona, gotuje się jednocześnie ze wszystkich stron. Skraca to czas gotowania z metod takich jak smażenie na patelni, ponieważ nie musisz gotować jednej strony na raz. Produkty do smażenia w głębokim tłuszczu wywołują tzw. efekt Maillarda. Jest to reakcja, która rozkłada cukry i białka na powierzchni potraw, nadając im złoty kolor. Głębokie smażenie usuwa również całą wodę z zewnętrznej warstwy potrawy, czyniąc ją chrupiącą i zatrzymując wilgoć w środku.

Frytki z klasycznej frytkownicy są zdecydowanie bardziej chrupiące i mniej suche niż z frytkownicy beztłuszczowej.
Photo by FL FLPhotography.li on Unsplash

Jak działają frytkownice beztłuszczowe?

Frytkownice beztłuszczowe działają przy użyciu podgrzanego powietrza do gotowania potraw. Wentylator na górze frytkownicy wydmuchuje powietrze przez element grzejny. Powietrze przepływa przez i wokół żywności, która jest umieszczana w koszu podobnym do tego we frytkownicy klasycznej. Powietrze odbija się od dna frytkownicy i przechodzi przez żywność. Gorące powietrze gotuje potrawy ze wszystkich stron, a także wywołuje efekt Maillarda, w wyniku czego uzyskuje się chrupiącą skórkę zewnętrzną.

Frytkownica czy frytkownica beztłuszczowa – jakie są różnice?

  • Frytkownice wymagają wystarczającej ilości oleju, aby całkowicie zanurzyć potrawę. Frytkownice beztłuszczowe mogą używać łyżki lub nawet żadnego oleju do gotowania potraw.
  • Smażenie w głębokim oleju sprawia, że skórka potrawy jest zdecydowanie bardziej chrupiąca i grubsza.
  • Ponieważ frytkownice beztłuszczowe zużywają niewiele oleju lub nie używają go wcale, niektóre potrawy mogą wydawać się bardziej suche niż te, które można znaleźć w frytkownicy.
  • Frytkownice są przeznaczone wyłącznie do smażenia potraw. W przypadku frytkownicy beztłuszczowej można korzystać z różnych metod gotowania, takich jak grillowanie. Możesz nawet upiec deser czy babkę ziemniaczaną.
  • Frytkownice beztłuszczowe zużywają mało oleju lub nie używają go wcale, więc czyszczenie jest znacznie łatwiejsze niż w przypadku frytkownicy. Uciążliwe może być również wyrzucanie dużych ilości oleju jadalnego.
Frytkownice beztłuszczowe nagrzewają się do 400 stopni Celsiusza. W ten sposób w kikla chwil przygotujesz w nich zarówno frytki, jak i całe danie widoczne na zdjeciu, czyli soczyste kawałki mięsa i pieczone warzywa.
Photo by Dieny Portinanni on Unsplash

Frytkownica czy frytkownica beztłuszczowa: która z nich jest lepsza?

Teraz, gdy już wiesz trochę więcej o działaniu każdego z tych dwóch urządzeń, następne pytanie brzmi, które z nich jest lepszym wyborem.

Frytkownica czy frytkownica beztłuszczowa: smak

Jeśli Twoim głównym priorytetem w smażonych potrawach jest smak, powinieneś wybrać frytkownicę klasyczną. Chociaż frytkownice beztłuszczowe mogą dać chrupiący wygląd podobny do frytkownicy, nic nie może zastąpić prawdziwej konsystencji smażonej w głębokim tłuszczu. Również w przypadku frytkownicy beztłuszczowej niektóre potrawy mogą wysychać bardziej niż w przypadku korzystania z frytkownicy klasycznej. Ogólnie w kategorii smaku frytkownica jest zdecydowanym zwycięzcą.

Frytkownica czy frytkownica beztłuszczowa: zdrowie

Głównym problemem związanym z potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu jest zwykle zdrowie. Ponieważ potrawy są całkowicie zanurzone w jakimś typie oleju spożywczego, do potraw dodaje się nadmierną ilość tłuszczu. W przypadku frytkownicy beztłuszczowej nie musisz w ogóle używać oleju lub możesz po prostu użyć łyżki oleju, którego normalnie używasz, zmniejszając poziom tłuszczu w posiłku. Jeśli chodzi o zdrowie, frytkownica beztłuszczowa wygrywa w tej kategorii.

Jak zmniejszyć ilość tłuszczu?

Istnieją jednak sposoby na zmniejszenie ilości tłuszczu w posiłkach, jeśli wolisz frytkownicę. Jednym z kluczowych sposobów obniżenia ilości tłuszczu w potrawach smażonych w głębokim tłuszczu jest upewnienie się, że olej kuchenny ma odpowiednią temperaturę. Jeśli olej nie jest wystarczająco gorący, zewnętrzna skórka nie będzie tak chrupiąca. Warstwa zewnętrzna zapobiega przedostawaniu się oleju do wewnętrznych warstw potrawy podczas gotowania. Jeśli olej jest zbyt gorący, skórka uformuje się szybko i gęstnieje, co utrudni gotowanie się wnętrza potrawy. Prawdopodobnie będziesz musiał zostawić jedzenie na dłużej, aby upewnić się, że jest dokładnie ugotowane. Daje to więcej czasu na przesiąkanie oleju do żywności.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here