Frutarianizm, czyli dieta owocowa składa się głównie z surowych owoców. W tym artykule przyjrzymy się, co ludzie uważają za dietę owocową, różnymi typami oraz potencjalnymi korzyściami i zagrożeniami.

Co to jest dieta owocowa lub frutarianizm?

Dieta owocowa to dieta wegańska składająca się głównie z surowych owoców, jest to restrykcyjna wersja witarianizmu. Osoby, które przestrzegają tej diety mogą również jeść warzywa, nasiona i orzechy, ale zwykle jedzą tylko surową żywność i unikają zbóż. Nie ma ścisłej definicji diety owocowej, ale ludzie, którzy ją przestrzegają, zwykle spożywają 70–80% dziennych kalorii z owoców. Dieta frutariańska może także zawierać wiele owoców powszechnie uważanych za warzywa, takich jak: awokado, pomidory, ogórki, papryka, oliwki, kabaczki. Nie ma też ograniczeń co do ilości owoców, które frutarianin może zjeść – większość ludzi zjada tyle, ile zaspokaja ich głód. Frutarianizm w mocno restrykcyjnej formie przechodzi często w dietę sokową.

Frutarianizm pozwala na jedzenie także owoców powszechnie uważanych za warzywa, jak pomidory, papryka czy ogórki.
Obraz Nicky 😊 Thanks for everything 😌 z Pixabay

Frutarianizm – wady

Dieta frutariańska jest bardzo restrykcyjna, wyklucza wiele grup żywności. Nie obejmuje zakresu składników odżywczych, których organizm potrzebuje dla optymalnego zdrowia. Dieta owocowa jest również bogata w cukier, co może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.

Niedobory żywieniowe

Organizm nie jest w stanie wchłonąć potrzebnych mu składników odżywczych z samych owoców. Każdemu, kto przestrzega diety owocowej, może brakować ważnych składników odżywczych, w tym: żelaza, wapnia, witaminy D, cynku, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, w tym B-12. Te składniki odżywcze odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Spożywanie zbyt małej ilości wymienionych wyżej składników odżywczych może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak:

  • sucha skóra i łamliwe włosy,
  • zmęczenie,
  • zły nastrój,
  • depresja,
  • osłabione kości,
  • obniżona odporność,
  • osłabione mięśnie,
  • trudności poznawcze,
  • komplikacje zagrażające życiu.

Brak białka

Brak białka jest jednym z głównych zagrożeń diety frutariańskiej. Chociaż osoba przestrzegająca diety może jeść orzechy i nasiona, mogą one nie dostarczać wystarczającej ilości białka, aby zachować zdrowie. Brak białka może powodować szereg problemów zdrowotnych, w tym:

  • niedokrwistość,
  • osłabiony układ odpornościowy,
  • fizyczna słabość,
  • problemy z naczyniami krwionośnymi, które mogą prowadzić do chorób układu krążenia
  • zahamowany wzrost.

Fruktoza i indeks glikemiczny

Owoce naturalnie zawierają cukier zwany fruktozą, a niektóre mają więcej cukru niż inne. Rodzaj owocu o większej zawartości cukru zajmuje wyższe pozycje w indeksie glikemicznym (IG), skali, która mierzy, jak szybko określone pokarmy powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Owoce o wyższych wartościach IG to: banany, winogrona, owoce tropikalne. Owoce o niższym IG mają nieco mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi. Niektóre z tych owoców to: jabłka, pomarańcze, gruszki, jagody. Niezależnie od wartości IG wszystkie owoce podnoszą poziom cukru we krwi, ponieważ zawierają węglowodany. Dlatego frutarianizm nie podlega diecie ketogenicznej.

Duża ilość owoców w diecie może przyczyniać się do zwiększenia ilości cukru we krwi, przez co osoba na diecie frutariańskiej często będzie czuć się głodna.
Obraz silviarita z Pixabay

Poziom cukru we krwi

Skoncentrowanie się na wielkości porcji i przestrzeganie zbilansowanej diety to dwa ważne sposoby na utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Może to być trudne dla osób na diecie owocowej. Kontrolowanie poziomu cukru we krwi ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia, a szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Dieta oparta na owocach prawdopodobnie nie jest dobrym wyborem dla osób z niestabilnym poziomem cukru we krwi. Aby zapobiec skokom poziomu cukru we krwi, dobrym pomysłem jest również unikanie picia dużej ilości soku owocowego.

Próchnica

Owoce zawierają kwasy. Jeśli dana osoba nie ma odpowiedniej rutyny w zakresie higieny jamy ustnej, niektóre owoce i produkty owocowe mogą rozpuszczać szkliwo zębów, co z czasem prowadzi do próchnicy. Należy zwrócić uwagę, że niektóre owoce są szczególnie kwaśne, na przykład pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki. Soki z tych i podobnych owoców są również szczególnie kwaśne. Według niektórych badań picie 100% soku owocowego może zwiększać ryzyko wystąpienia próchnicy. Płukanie wodą po zjedzeniu kwaśnych owoców może pomóc w zapobieganiu erozji zębów. Jednak ogólnie rzecz biorąc, przestrzeganie diety opartej na owocach prawdopodobnie naraża zęby na więcej kwasu niż dieta bardziej inkluzywna.

Frutarianizm – ewentualne korzyści

Z różnych powodów można przestrzegać diety owocowej. Na portalach społecznościowych i blogach motywacją wydają się być następujące cele:

  • zmniejszenie spożycia kalorii,
  • utrata wagi,
  • detoksykacja organizmu,
  • dieta bardziej przyjazna dla środowiska,
  • unikanie gotowania,
  • zwiększenie spożycia witamin i przeciwutleniaczy,
  • unikanie zabijania czegokolwiek dla pożywienia, w tym roślin,
  • mieć bardziej łowiecko-zbieracki styl życia, jak w diecie paleo.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here