Dieta surowa, czyli witarianizm obejmuje spożywanie głównie nieprzetworzonej żywności opartej na roślinach, a najlepiej organicznej. Niektóre źródła podają, że przestrzegając tej diety, surowe jedzenie powinno stanowić trzy czwarte diety.

Witarianizm – rodzaje diety surowej

Większość osób przestrzegających diety surowej spożywa wyłącznie pokarmy roślinne, co sprawia, że ​​jest to rodzaj diety wegańskiej. Jednak niektórzy ludzie jedzą również surowe produkty pochodzenia zwierzęcego lub surowe i suszone mięso. Istnieją trzy szerokie rodzaje diety surowej:

  • wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, koncentrując się wyłącznie na żywności pochodzenia roślinnego;
  • wegetariańska obejmuje żywność pochodzenia roślinnego oraz surowe jajka i nieprzetworzone produkty mleczne;
  • wszystkożerna obejmuje żywność pochodzenia roślinnego, surowe produkty pochodzenia zwierzęcego oraz surowe lub suszone mięso.
Witarianizm zakłada jedzenie surowego mięsa, najlepiej je ususzyć przed zjedzeniem.
Obraz Daniel Albany z Pixabay

Witarianizm – co mogę zjeść?

Ludzie różnie interpretują dietę surową i jej znaczenie. Niektórzy ludzie jedzą gotowane jedzenie, podczas gdy inni jedzą jedynie owoce, jak frutarianie. Dla niektórych jest to sposób na życie, a dla innych jest to po prostu wybór dietetyczny. Następujące pokarmy są odpowiednie dla większości diet surowych:

  • surowe owoce i surowe warzywa,
  • suszone owoce i warzywa,
  • świeżo przygotowane soki owocowe i warzywne, jak w diecie sokowej,
  • namoczona i porośnięta fasola, inne rośliny strączkowe i zboża,
  • surowe orzechy i nasiona,
  • mleko orzechowe, w tym mleko migdałowe i mleko kokosowe,
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno lub olej kokosowy
  • wodorosty
  • sfermentowana żywność, w tym kimchi i kiszona kapusta
  • woda oczyszczona, ale nie woda z kranu

W zależności od rodzaju diety dieta surowa może również zawierać:

  • surowe jajka,
  • surowe ryby, takie jak sushi lub sashimi,
  • inne surowe lub suszone mięso,
  • mleko i produkty mleczne niepasteryzowane i niehomogenizowane,

Witarianizm – jak przygotować posiłki

Przygotowując jedzenie na surowej diecie, ludzie mają tendencję do przestrzegania pewnych strategii, takich jak moczenie, suszenie i wyciskanie soków. Dieta pozwala na siekanie i miksowanie potraw. Dieta surowa wyklucza jakąkolwiek żywność podgrzaną powyżej określonej temperatury, zwykle 40°C do 50°C. Chociaż dane mogą się różnić w zależności od źródła. Jedynym dozwolonym ogrzewaniem jedzenia jest suszenie w suszarkach, które wydmuchują gorące powietrze.

Witarianizm – wady i zalety

Jak każda dieta, również witarianizm ma swoje wady i zalety. Dlatego przed podjęciem decyzji o wdrożeniu go w życie, warto się z nimi zapoznać.

Korzyści

Wiele osób na diecie surowej żywności uważa, że ​​dzięki niej organizm jest w stanie lepiej zapobiegać chorobom, zwłaszcza chorobom przewlekłym, i zwalczać je. Przestrzeganie diety surowej może przynieść szereg korzyści, w tym poprawę zdrowia i utratę wagi, a także:

  • wysoką zawartość składników odżywczych,
  • mniej przetworzonej żywności,
  • u trata masy ciała,
  • zatrzymywanie enzymów w żywności,
  • więcej energii,
  • jaśniejsza skóra,
  • lepsze trawienie.
Witarianie w swojej diecie dopuszczają również różnej maści soki owocowe.
Food photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Wady

Niektórych potraw nie można bezpiecznie spożywać w stanie surowym. Proces gotowania rozkłada toksyczne chemikalia w niektórych produktach spożywczych, a inne niosą ze sobą ryzyko zatrucia pokarmowego. Wśród niebezpiecznych potraw na surowo znajdują się:

  • niedogotowane mięso, w tym kurczak,
  • jajka,
  • niepasteryzowane mleko i produkty z niego otrzymane,
  • skorupiaki,

Gotowanie sprawia, że ​​niektóre potrawy są bezpieczniejsze. Proces gotowania zabija niektóre toksyny, bakterie i szkodliwe związki w żywności. Ludzie powinni traktować surowe produkty pochodzenia zwierzęcego i niektóre produkty z ostrożnością. Przed spróbowaniem należy sprawdzić, które produkty, w tym fasola i warzywa, są bezpieczne do spożycia na surowo. Gotowanie może pomóc uwolnić cenne składniki odżywcze, takie jak likopen i beta-karoten, z surowych warzyw. Mogą pojawić się problemy z trawieniem, takie jak gazy lub skurcze, ale po pewnym czasie może się to poprawić. Utrata masy ciała może nie być zdrowa dla wszystkich, a niektórzy ludzie będą musieli ciężko pracować, aby utrzymać liczbę potrzebnych kalorii. Podobnie jak w przypadku innych diet, przestrzeganie diety surowej wymaga organizacji i przygotowania, aby zapewnić odpowiednie spożycie niezbędnych składników odżywczych. Osoby stosujące jakąkolwiek dietę roślinną muszą zadbać o uzyskanie wszystkich potrzebnych im składników odżywczych, ponieważ niektóre składniki odżywcze występują znacznie częściej w produktach pochodzenia zwierzęcego.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here