Chociaż może wydawać się to nowe dieta ketogeniczna istnieje od lat dwudziestych XX wieku. Dieta niskowęglowodanowa o wysokiej zawartości tłuszczu zyskała popularność, gdy udowodniono, że zmniejsza napady drgawek u dzieci z padaczką. Chociaż nadal jest przepisywana w tym celu, obecnie jest reklamowana jako narzędzie do odchudzania. Jednak jakie są jej wady i zalety?

Dieta ketogeniczna – co musisz o niej wiedzieć?

Dieta ketogeniczna polega na ograniczaniu węglowodanów i jedzeniu większej ilości tłuszczu, tak jak dieta Dukana. Oto jak wygląda dzienny rozkład węglowodanów, białka i tłuszczu:

  • 5% kalorii pochodzi z węglowodanów, w tym z warzyw o niskiej zawartości węglowodanów, nieskrobiowych i niewielkich ilości zielonych warzyw liściastych. Dieta ketonowa wyklucza produkty bogate w węglowodany, takie jak zboża, fasola, owoce i warzywa bogate w skrobię.
  • 20% kalorii pochodzi z białka, takiego jak mięso, jajka i ser.
  • 75% kalorii pochodzi z tłuszczu, takiego jak oleje, nieprzetworzone orzechy, masło i awokado.
Keto śniadanie - jajko, boczek, awokado i pieczarka. Wszystko smażone na tłuszczu.
Obraz Sarah Kallend z Pixabay

Dieta ketogeniczna – jak działa?

Według dietetyków dieta ketogeniczna ma na celu spalanie tłuszczu poprzez redukcję węglowodanów. Twoje ciało zamienia węglowodany w glukozę na energię. Kiedy usuwasz węglowodany z diety, przestawiasz się na spalanie kwasów tłuszczowych. Rozkładanie tłuszczów na energię nazywa się ketozą. Aby organizm przeszedł w ketozę, potrzeba około trzech tygodni eliminacji węglowodanów. Podobne założenia można znaleźć równeiż w diecie paleo.

Dieta ketogeniczna – zalety

Utrata wagi

Istnieją niepotwierdzone dowody na to, że ludzie tracą na wadze na diecie ketogenicznej. Ludzie również twierdzą, że czują się mniej głodni niż na innych dietach, jak chociażby na diecie sokowej. Dietetycy potwierdzają, że ludzie czują się mniej głodni, ponieważ tłuste potrawy rozkładają się w organizmie dłużej. Utrata masy ciała wynika nie tylko z ketozy, ale także z ograniczenia spożycia kalorii poprzez wyeliminowanie jednej z grup pokarmowych.

Koniec z niską zawartością tłuszczu

Na papierze kuszące jest spalanie tłuszczów poprzez spożywanie ich większej ilości, dlatego ta dieta alternatywna stała się popularna. Dieta ketogeniczna pozwala wielu ludziom jeść rodzaje wysokotłuszczowych pokarmów, które lubią, takie jak czerwone mięso, tłuste ryby, orzechy, ser i masło, jednocześnie tracąc na wadze.

Korzyści zdrowotne dla określonych osób

Dieta ketogeniczna pomaga zmniejszyć napady padaczkowe u dzieci i młodzieży. Sportowcy wytrzymałościowi i kulturyści używają jej również do usuwania tłuszczu w krótkich ramach czasowych tuż przed zawodami. Jest też badana pod kątem łagodzenia objawów u pacjentów z postępującymi zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona, ale badania naukowe nie potwierdziły korzyści dla tych pacjentów.

Dieta ketogeniczna – wady

Trudna do utrzymania

Ze względu na surowe ograniczenia żywieniowe wielu osobom trudno jest się trzymać diety ketonowej. Dieta ketogeniczna może być skuteczna w utracie wagi, jeśli zostanie zastosowana w krótkim okresie czasu, po którym nastąpi przyjęcie zdrowszych nawyków żywieniowych.  Ketoza jest trudna do osiągnięcia, ponieważ działa jak włącznik światła: włączony lub wyłączony. Osoby, które konsekwentnie śledzą swoje posiłki, częściej pozostają w stanie ketozy. Ale jedynym sposobem na stwierdzenie, czy twoje ciało jest w stanie ketozy, jest badanie krwi. Dlatego nie poleca się jej, ponieważ jest równie szkodliwa jak dieta Cambrigde.

Niedobór składników odżywczych

Ponieważ dieta ketogeniczna jest tak ograniczona, nie otrzymujesz składników odżywczych – witamin, minerałów, błonnika – które otrzymujesz ze świeżych owoców, roślin strączkowych, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Z powodu tych braków ludzie również zgłaszają uczucie mglistości i zmęczenia. Objawy te nazwano „grypą ketonową”. Zaparcia są również powszechne na diecie ketonowej z powodu braku błonnika.

Dieta ketogeniczna często opiera się o niezdrowe jedzenie pełne tłuszczów. NA zdjęciu kanapki z jajkiem i bekonem w bułkach niskowęglowodanowych.
Zdjęcie autorstwa RODNAE Productions z Pexels

Złe tłuszcze w praktyce

Wysokotłuszczowy charakter diety może również mieć negatywny wpływ na zdrowie serca. Zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do 5 do 6 procent. W praktyce wiele osób spożywa duże ilości tłuszczów nasyconych, co może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia.

Ryzyko dla nerek

Zwiększenie ketozy jest bardzo niebezpieczne dla osób z chorobami nerek, ponieważ nie nadążają one z oczyszczaniem krwioobiegu. Zwiększona ketoza jest zatem powodem częstszych dializ osób z zaburzoną pracą nerek.

Obsesja żywieniowa

Śledzenie ilości spożywanych pokarmów odłącza cię od tego, o co prosi twój organizm. Zaczynasz używać liczb, aby określić, co jeść, zamiast słuchać swojego ciała. Dokładne monitorowanie jedzenia może prowadzić do stresu psychicznego, takiego jak wstyd i napadowe objadanie się. Restrykcje mogą prowadzić do objadania się, co często prowadzi do poczucia winy, które z kolei prowadzi z powrotem do restrykcji i tak w kółko.

3 KOMENTARZE

  1. […] Jeśli z przyjściem wiosny szukasz dla siebie lekkiej diety, pewnie zastanawiasz się jakie są wady i zalety diety sokowej? Dieta sokowa to rodzaj diety polegający na spożywaniu wyłącznie soków z warzyw i owoców w celu schudnięcia i detoksykacji organizmu. Ponieważ te środki czyszczące są restrykcyjne pod względem grup żywności i kalorii, wiele osób jest sceptycznie nastawionych do ich możliwych korzyści, tak jak w przypadku diety ketogenicznej. […]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here