Post przerywany, czyli intermittent fasting to jedna z nowszych diet, która podbija internet. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci uniknąć typowych pułapek postu i poznać nieoczekiwane zalety tego procesu.

Co to jest post przerywany?

Okresowy post to podejście dietetyczne, które koncentruje się na jedzeniu ograniczonym czasowo. Istnieje wiele potencjalnych wzorców. Niektóre typowe ramy czasowe dla przerywanego postu obejmują codzienny post przez 16 godzin z 8 godzinami jedzenia (metoda 16:8). Inne obejmują 24-godzinny post kilka razy w tygodniu (metoda 5:2). Łączony jest z każdą możliwą dietą: sokową, witarianizmem, frutarianizmem czy nawet dietą paleo.

Post przerywany może być łączony z innymi dietami, jak chociażby dietą ketogeniczną. Na zdjeciu posiłek keto.
Obraz Sarah Kallend z Pixabay

Post przerywany: 4 potencjalne korzyści

Oto cztery potencjalne korzyści wynikające z przerywanego postu, które są poparte badaniami:

Okresowy post wspomaga utratę wagi

Głównym celem większości osób zainteresowanych przerywanym postem jest utrata wagi. W rzeczywistości jedzenie mniejszej ilości kalorii niż spalasz ma najbardziej naukowe wsparcie dla osiągnięcia utraty wagi. Czy zatem utrata masy ciała w wyniku przerywanego postu ma miejsce tylko dlatego, że ludzie jedzą mniej kalorii? Może. Ale jeśli pomaga Ci zrzucić kilogramy, post może nadal być świetnym narzędziem dietetycznym.

Okresowy post może pomóc w leczeniu insulinooporności

Niższy poziom cukru we krwi stwierdzono u niektórych osób, które poszczą sporadycznie – co również jest głównym celem w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy. Uważa się, że insulinooporność jest główną przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki poziom insuliny w naszym krwiobiegu występuje, gdy organizm jest często zaopatrywany w glukozę. Pomiędzy posiłkami spada ilość insuliny krążącej we krwi. Dlatego ma sens, że post przez pewien czas może zmniejszyć ilość wydzielanej insuliny.

Okresowy post może pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Twój cholesterol może również ulec poprawie po przerywanym poście. Stwierdzono lepsze profile lipidów, w tym niższy ogólny cholesterol, niższy zły cholesterol (LDL) i niższe trójglicerydy oprócz wyższego dobrego cholesterolu (HDL) wśród osób stosujących post przerywany.

Okresowy post może wspierać zdrowie serca

Badania na szczurach i myszach obiecują, że przerywany post pomaga chronić nasze serce. Wydawało się, że odnosi się to zarówno do zapobiegania chorobom serca, jak i wspomagania powrotu do zdrowia po zawale serca u tych gryzoni. Chociaż może się to wydawać ekscytujące, ludzie nie zawsze reagują na te interwencje tak samo jak zwierzęta i należy przeprowadzić więcej badań na ludziach, aby zrozumieć rolę przerywanego postu w chorobach serca.

Jeśli mimo postu przerywanego będziemy odżywiać się niezdrowo nie przyniesie on dobrych rezultatów.
Photo by Dieny Portinanni on Unsplash

Post przerywany, 4 wady na które należy zwrócić uwagę

Oto cztery potencjalne czynniki ryzyka lub „wady” związane z przerywanym postem.

Przerywany post może nadal prowadzić do przyrostu masy ciała

Uczucie głodu w okresie postu może sprawić, że będziesz bardziej podatny na objadanie się podczas okna żywieniowego, próbując najeść się „na zapas”. Jakość jedzenia ma kluczowe znaczenie. Planuj posiłki z wyprzedzeniem, aby mieć pewność, że w okresach bez postu dokonujesz wyborów żywieniowych o dużej zawartości składników odżywczych. Nie przekraczaj limitu kalorii każdego dnia.

Post może sprawić, że poczujesz się zmęczony

Zmęczenie i / lub zmiany nastroju, w tym drażliwość, to częste skargi osób, które pomijają posiłki. Wiele osób doświadcza również obniżonego funkcjonowania poznawczego, które ich zdaniem wpływa na ich zdolność do pracy.

Pomijanie posiłków może powodować bóle głowy, zawroty głowy i nudności

Długie okresy postu mogą obniżyć poziom cukru we krwi i wywołać zawroty głowy, zawroty głowy, bóle głowy i / lub nudności. Długie okresy postu mogą prowadzić do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Zbyt niski poziom glukozy we krwi prowadzi do stanu zwanego hipoglikemią. Chociaż niewielkie spadki poziomu glukozy we krwi mogą mieć pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia,  to duże spadki mogą być niebezpieczne lub nawet śmiertelne.

Restrykcyjne jedzenie może prowadzić do zaburzeń odżywiania

Każda dieta, która wspiera pomijanie posiłków lub restrykcyjne jedzenie, może wywołać u niektórych niezbyt dobre relacje żywieniowe. Zwłaszcza, gdy na pozytywne efekty odchudzania ma bezpośredni wpływ całkowity brak jedzenia. Im więcej pościsz, tym więcej kalorii możesz ograniczyć i tym więcej możesz stracić na wadze. Może to spowodować, że niektórzy ludzie będą zbyt daleko posuwać się na post przerywany. A niewystarczająca ilość kalorii każdego dnia może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, a niektórzy mogą rozwinąć zaburzenia odżywiania.

1 KOMENTARZ

  1. […] Jednak dieta Dukana jest jeszcze bardziej restrykcyjna niż Atkinsa. Na początku nie są dozwolone żadne węglowodany poza niewielką ilością otrębów owsianych. Nawet warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak szpinak i kapusta, są początkowo niedozwolone. Ponadto, w przeciwieństwie do Atkinsa, dieta ta ogranicza mocno tłuszcz oraz zabrania spożywania jajek, steków i kotletów. Dietę niskowęglowodanową wprowadzono pierwotnie we Francji, gdzie nazywano ją dietą „Je ne sais pas maigrir” (nie wiem, jak schudnąć). W 2010 roku przyjęła się w całej Europie i została przemianowana na dietę Dukana, od nazwiska jej twórcy, Pierre’a Dukana. Łączona jest również z postem przerywanym. […]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here